Život s dojčenskou fľašou - ako si ho uľahčiť

Samozrejme - kojiť svoje dieťa je perfektná vec a pokiaľ všetko funguje, je to krásne a praktické. Okolnosti však niekedy prirodzené dojčenie dajú bokom a dieťa dostáva umelú stravu. Tu Vám dáme jednoduchý návod a tipy na to, aby ste si spolunažívanie s fľašou čo najjednoduchšie užili. Dal som si dokopy časté otázky zákazníkov a tu ich spíšem a čo najjednoduchšie zodpoviem. Nečakajte teda žiaden vedecký obsah, ale skúsenosti z praxe.

Dojčenská fľaša - tipy a rady ako ju používať

Akú fľašu si mám vybrať?

Túto tému som rozobral v samostatnom článku. Ale jednoduchá odpoveď - pre malé deti sklenenú - na značke až tak nezáleží - overte si však dostupnosť príslušnstva ako napríklad náhradných cumlíkov. Ideálne je aj aby ste si náhradnú fľašu v prípade straty alebo zničenia vedeli zaobstarať  čo najrýchlejšie.

Moje dieťa fľašu akceptuje a nemá problém z nej piť mlieko. Kúpila som ešte jednu inej značky, lebo sa mi páčila a tú vôbec nechce.

Na toto je úplne easy odpoveď. Drvivá väčšina detí si zvykne na to, čo im vyhovuje. Každý výrobca fľaší sa snaží odlíšiť a používajú sa teda aj rôzne tvary cumlíkov.

Platí teda, že netreba špekulovať - ak používate fľasu ABC, ani sa nepokúšajte použiť fľašu XYZ, pretože vo väčšine prípadov to bude márny pokus.

Chcem ísť na dlhšiu prechádzku a chcem si mlieko zarobiť už doma do termosky. Je to OK?

Nie. Určite by som to týmto štýlom neodporúčal robiť. Mlieko sa po určitej dobe môže pokaziť a vystavíte tak dieťa riziku vážnych žalúdočných problémov.

Odporúčam tento postup/ riešenie, ktorý vám zaručí rýchlu a bezstarostnú prípravu:

1. Keďže žijeme v modernej dobe, môžete si na prechádzku zobrať pomocníkov, ktorí Vám prípravu uľahčia. Budete potrebovať termosku, dávkovač mlieka a fľašu.

2. V termoske majte pripravenú dojčenskú vodu v teplote o pár stupňov vyššej ako je potrebná výsledná teplota hotového mlieka.

3. V dávkovači majte pripravenú sušinu na objem mlieka aký potrebujete zarobiť.

4. Ak dieťa začne byť hladné - bude to rýchlovka. Do fľaše si nalejete potrebný objem vody, zasypete sušinou z dávkovača, zatrepete a je hotovo. Samozrejme ešte skontrolujte teplotu mlieka aby nebolo moc horúce.

Tento postup môžete využívať aj doma - v noci je to určite mega pomocník, keď budete mať všetko pekne dostupné a netreba chodiť do kuchyne a podobne.

Sterilizovať detské fľaše?

Častá otázka a odpoveď je ukrytá v samotnom rodičovi. Za mňa je určite fajn mať veci na kŕmenie v absolútnom poriadku a čistote. Dieťa však treba v živote vystavovať mikroorganizmom, ktoré sú v našom okolí a určite nie je vytvárať okolo dieťatka extrémne sterilné prostredie.

Sterilizovať fľaše a príslušenstvo za mňa určite áno, no treba dieťa normálne vystavovať zoči-voči všetkému - aj špine. Záleží na názoroch, no sterilizovať fľaše je ideálne do cca 6 mesiacov veku dieťatka. (zdroj: Lovi slovensko). Za mňa je jedno aký typ sterilizátora na fľaše použijete. Všetky sterilizujú horúcou parou - či vyberiete elektrický alebo do mikrovlnky, je na Vašej preferencii.

Ako sa starať o fľašu?

Fľaša si vyžaduje základnú údržbu. Určite ju treba umyť hneď po použití - je to jednoduchšie a účinnejšie ako nechať zbytok mlieka zaschnúť na stenách fľaše a potom sa s tým trápiť neskôr.

Na čistenie môžete nájsť rôzne čistiace prípravky. Nám sa najviac osvedčil Canpol čistiaci prostriedok. Či už v doma, ale aj spätná väzba zákazníkov je veľmi dobrá - mali sme v ponuke viac druhov, no nie so všetkými bola spokojnosť. Určite je fajn použiť na čistenie aj špeciálnu kefku, či hubku a tú si vyhradiť výhradne len na čistenie fľaší.

Po umytí je takisto fajn, ak má fľaša svoje miesto, kde je umytá. Týmto miestom môže byť napríklad odkvapkávač na fľaše. Tam sa môže fľaša dosušiť a byť pripravená na používanie spolu s príslušenstvom.

Raz za čas sme mali vo zvyku sklenenú fľašu vyvariť v roztoku vody s kyselinou citrónovou - tá veľmi dobré usádzaniu a tvorbe vodného kameňa.

Ako často meniť cumlík na fľaši?

Odporúča sa meniť cumlíky zhruba každé 2 mesiace. Nezabúdajte, že cumlíky majú rôzne prietoky - pre jednoduchšiu orientáciu sú rozdelené vekovo. Takže berte do úvahy aj vek dieťatka - určite nebude príjemná skúsenosť, keď novorodencovi omylom kúpite cumlík s rýchlym prietokom.

Toľko z mojej strany a ak máte prípadne ďaľšie otázky, kľudne napíšte na dotazy@123kociky.sk a rád Vám ich zodpoviem.

kontaktuj ma 123kociky.sk - Ivan Tita