Ako si vybrať kojeneckú fľašu?

Ahojte. V prvom rade si ujasnime, že tento článok nie je zaručený návod ako si vybrať fľašu pre svoje milované dieťa. Je to súhrn mojich skúseností z našej 2-detnej domácnosti a zo skúseností, ktoré som získal pozorovaním a spovedaním zákazníkov na predajni. Tak poďme na to.

Dieta s dojcenskou flasou

Kojenecká fľaša - ako si vybrať?

V prvom rade jedna rada - nekŕmte sa miliónmi článkov a recenzii o kojeneckých fľašiach, ktoré na trhu sú. Asi by ste tým strávili podstatnú časť svojej gravidity (a to je len fľaša). Vedzte, že žiaden výrobca na svete nevyrába kojeneckú fľašu aby bola zlá. Vyrábajú ju tak aby bola DOBRÁ. To si treba zapamätať. Áno, sú rozdielne v drobnostiach - dizajne, v tvare cumlíka a podobne. No úlohu majú rovnakú - nakŕmiť Vaše dieťa aby bolo spokojné s plným bruškom a aby mohlo rásť.

Akú fľašu pre novorodenca?

Jednoduchá otázka - jednoduchá odpoveď. Za mňa rozhodne zvoľte sklenenú fľašu. A prečo? Sklo je hygienickejšie ako plast, lepšie udržuje teplotu nápoja, dá sa lepšie čistiť a sterilizovať no a sklenená fľaša sa časom nezanesie tak ako plastová (napríklad jemným filmom vodného kameňa).

V skle sú väčšinou fľaše s objemom 120-150 ml dodávané s najpomalšími, teda novorodeneckými cumlíkmi.

Fľaša pre väčšie dieťa? Kľudne aj plastová.

Ak je už dieťa vo veku, že si fľašu samo v pohode udrží a chce občas popíjať aj samé, tam už je vhodnejšia plastová fľaša. Nedá sa rozbiť a je teda bezpečná pre samostatné používanie dieťaťom.

Antikolikové fľaše - čo to je?

Určite vám každá kamoška povedala - musíš si kúpiť antikolikovú fľašu, lebo bude zle! Áno, zle deťom od žalúdka skutočne býva. A nebojte sa. Dnes na toto dbá každý výrobca a v našej ponuke nenájdete fľašu, ktorá by antikolikový systém nemala.

V jednoduchosti tento systém slúži na to, aby dieťa spolu s mliekom nehltalo vzduch, ktorý v mlieku môže byť v drobných čiastočkách. Cumlíky sú v tom prípade vybavené ventilom, ktorý tento vzduch dáva do čávesu - teda von z fľaše. Nemá asi zmysel vysvetľovať viac - nie som žiaden vedec a každý výrobca určite rozpytváva do hĺbky svoj antikilikový systém, takže sa dá dohľadať ku každému antikolikovému systému technické know-how na internete.

MOJICH 10 RÁD O KOJENECKÝCH FĽAŠIACH:

  1. Ak sa ešte len na príchod dieťatka pripravujete, jednu fľašku si určite zakúpte. Ak bude treba, budete ju mať k dispozícii a nebudete sa zbytočne stresovať, že nejakú treba ísť okamžite zakúpiť ak by ju bolo treba
  2. Predtým než si kúpite nejakú fľašu, skúste si preveriť, či sú k nim bez problémov dostupné náhradné cumlíky a príslušenstvo - aby ste neboli prekvapkaní, že to občas môže byť problém. Tieto veci je ideálne mať možnosť zakúpiť ihneď - napríklad ak sa fľaša rozbije a budete potrebovať novú, tak čakať pár dní na novú asi nebude nejak pozitívne vplývať na Vašu náladu.
  3. Ak si dieťa na nejakú fľašu už zvyklo - nešpekulujte nad zmenou. Väčšinou sa aj tak vrátite k pôvodnej verzii, pokiaľ s ňou bolo dieťa spokojné.
  4. Aký cumlík zvoliť pri výbere? Niektorí výrobcovia fľaší majú rôznorodý výber cumlíkov - čo sa týka materiálu aj tvaru. V zásade platí, že to treba jednoducho vyskúšať a uvidíte, či bude dieťa s konkrétnym cumlíkom v pohode. Ak nie, treba skúsiť ďaľšiu variantu.
  5. Starajte sa o kojeneckú fľašu poctivo - na údržbu ti pomôžu rôzne kefky a čistiace prípravky z našej ponuky.
  6. Meňte cumlík pravidelne a starajte sa, aby mal správny prietok - asi najdôležitejší bod týchto rád. Občas sa stane, že mamičky na predajni osvietene zistia, že už 1 rok používajú ten istý cumeľ na fľaši a že vlastne existujú aj rýchlejšie prietoky ako ten novorodenecký. Ouch!Cumlík meňte podľa potreby cca. každé 2 mesiace.
  7. Ak hľadáte antikolikovú fľašu, tak to je dnes fakt každá (aspoň tie v našej ponuke)Neprepichujte cumlíky ihlou - nedosiahnete nič iné, len zničíte cumlík, do ktorého picháte. Ak sa Vám aj podarí dierku trochu zväčšiť, s veľkou pravdepodobnosťou sa začne rozširovať pri používaní a vaša snaha aj tak vyjde nazmar.
  8. Ak dieťa kojíte a ani za prd nechce piť z fľaše napríklad ani vodu, tak sa o to ani viac nepokúšajte. Fľaša preň nie je prirodzená a budete spolu bojovať a verte, že dieťa vyhrá. Skúste napríklad podávať nápoj po troche lyžičkou.
  9. Ak používate sklenenú fľašu, je možno fajn mať jeden kus naviac v prípade rozbitia.
  10. A čo keď sa kojenecká fľaša rozbije? Neplačte, nenadávajte a nekľajte. Veď črepy predsa prinášajú šťastie ;)

Pár slov k záveru:

Ak sa neviete rozhodnúť, akú kojeneckú fľašu vybrať, tak tu máte tie najpredávanejšie kúsky, ktoré sú bezproblémové a spoľahlivé. Týka sa to malých fľaší, keďže pri väčších už určite výber prispôsobíte fľaši, na ktorú je dieťa naučené:

Oba typy sú vhodné na kombináciu dojčenia a prikrmovania - tvar cumlíkov je veľmi podobný bradavke a dieťa nie je zmätené pri dokrmovaní, musí aktívne sať a nebude tak mať tendenciu uprednostniť fľašku pred prsníkom z dôvodu jednoduchšieho prísunu stravy.

Tak a to je odo mňa všetko. Verím, že Vám článok aspoň trochu pomohol a som vďačný za to, že ste si nechali poradiť. kontaktuj ma 123kociky.sk - Ivan Tita