Mýty a fakty o protismernej jazde detí v aute

V predchádzajúcom článku sme si povedali niečo o tom, prečo je protismerné pútanie detí v aute bezpečnejšie ako vozenie detí po smere jazdy. Stále sa však na predajni stretávame s otázkami od rodičov typu, kam si deti dajú nohy, ako je to pri nárazoch zozadu alebo s tým, že ich dieťa predsa nič neuvidí. Takže poďme sa spolu pozrieť na všetky tieto otázky a povieme si o nich niečo viac.

"Kam s nohami? Veď sa tam nezmestí."

Rodičia sa často bránia predstave, že ich dieťa by malo cestovať v protismere dlhšie ako do 15 mesiacov. Argumentujú tvrdením, že ich dieťa má predsa veľmi dlhé nohy a sedelo by nepohodlne. Všimli ste si, že deti môžu mať pri hraní nohy v rôznych zvláštnych polohách? Deti sú oveľa flexibilnejšie ako rodičia, a preto im často nevadí, že sedia s pokrčenými alebo prekríženými nohami. Často sme to my rodičia, ktorí si myslíme, že to vyzerá nepríjemne, len preto, že je to nepríjemné pre nás dospelých.

Ak sa vaše dieťa naozaj sťažuje na priestor na nohy, v tom prípade odporúčame robiť počas dlhších ciest častejšie prestávky, aby si dieťa mohlo nohy natiahnuť a zároveň sa zbaviť energie. Tu len pripomeniem, že v severských krajinách je úplne normálne, že deti cestujú v protismere až do 4 rokov.

polohy nožičiek detí v protismere jazdy 

"Jazdíme len na krátke trasy a bolo by to zbytočné."

Častokrát zo strany rodičov počúvame, že nepotrebujú drahú, značkovú alebo nejakú špeciálnu autosedačku, pretože jazdia len na krátke trasy. V podstate je to len nejaká obhajoba ich voľby, no môže sa veľmi rýchlo obrátiť do negatívnej skúsenosti ak sa stane nehoda.

Už pri rýchlosti 30 km/hod na detskú autosedačku a dieťa pôsobia extrémne vysoké sily. Ak je dieťa umiestnené v smere jazdy, tieto sily pôsobia hlavne na oblasť hlavy a krku. Dieťa je vytláčané zo sedačky smerom vpred, zatiaľ čo autosedačka otočená v protismere absorbuje väčšinu síl, kde je dieťa zatlačené do sedačky.

Určite teda netreba podceňovať ako dlho, kam a ako rýchlo cestujete. Zlyhať nemusíte Vy - môže to byť kľudne šofér iného vozidla.

"Moje dieťa nič neuvidí!"

Deti otočené chrbtom zvyčajne vidia oveľa viac, než si myslíme. Vysoký posed na sedadle proti smeru jazdy im umožňuje súčasne vidieť cez bočné aj zadné okná. Odstránením opierok hlavy zadných sedadiel môžu deti získať ešte širšie zorné pole.

„Moje dieťa by sa sťažovalo, že cestuje opačne, pretože veľa iných detí cestuje v smere jazdy.“ Z rozhovorov s rodičmi sme sa dozvedeli, že väčšina ich detí skutočne chápe, prečo cestujú proti smeru jazdy. Samozrejme, je potrebné aby to bolo deťom vysvetlené správne.

vyhlad z auta pre deti v protismere jazdy

"A čo nárazy zozadu?"

V minulom článku sme si vysvetlili, prečo je čelný náraz 5x nebezpečnejší ako náraz zozadu. Teraz Vám priblížim náraz zozadu, aby ste pochopili dôležitosť protismerného vozenia detí v aute. Nárazy zozadu sú štatisticky oveľa zriedkavejším zdrojom vážnych zranení ako čelné nárazy. Je potrebné zvážiť aj niektoré fyzické aspekty.

Pri jazde proti smeru jazdy sedí dieťa pri náraze zozadu ďalej od miesta nárazu, takže aj v autách s malým batožinovým priestorom je k dispozícii dlhšia deformačná zóna. Navyše pri náraze zozadu vstupuje do hry podstatne menej síl, pretože obe vozidlá sa pohybujú rovnakým smerom, takže sily sa rozložia na obe autá rovnako. Naproti tomu pri čelnom náraze sa obe vozidlá v okamihu zastavia zo svojej rýchlosti na nulu.

"Nebude môjmu dieťaťu zle ak bude cestovať v protismere?"

Cestovná nevoľnosť je spôsobená, keď pocit rovnováhy človeka zaznamená nesúlad medzi pohybom vnímaným očami a nehybnosťou tela. Zmysel pre rovnováhu u detí v batoľacom veku ešte nie je úplne vyvinutý, takže problémy s nevoľnosťou v aute nastávajú zvyčajne až medzi 4-6 rokom dieťaťa, ak vôbec.

"Máme príliš malé auto na tak veľkú autosedačku!"

Mnoho detských autosedačiek smerujúcich proti smeru jazdy možno nainštalovať s rôzne veľkým priestorom pre nohy, takže umožňujú veľmi kompaktnú inštaláciu. Preto často nezaberú viac miesta, ako je potrebné pri autosedačke v smere jazdy. V prípade sedačky v smere jazdy by v ideálnom prípade mali mať aj 55 cm priestor medzi nosom dieťaťa a sedadlom vpredu.

Táto odporúčaná vzdialenosť vychádza z predpísaného rozsahu posunutia dopredu a tým zaisťuje, že dieťa pri nehode nenarazí na predné sedadlo vozidla. Pokiaľ by ste toto odporúčanie chceli dodržať zistíte, že protismerná autosedačka je naozaj lepším riešením.

Malé auto a protismerná autosedačka

"Topánky môjho dieťaťa by sa dotýkali sedadla a zašpinili ho."

Aj v tomto prípade existuje jednoduché riešenie problému. Kúpou ochranného poťahu na sedačku vozidla predídete nechcenému zašpineniu a zároveň výborne ochráni sedadlá v aute pred znehodnotením. Niektoré chrániče majú naviac vrecko na tablet alebo malé príručné vrecká na vreckovky a menšie hračky. Takže kúpou takéhoto chrániča nielenže ochránite svoje auto, ale zároveň spríjemníte cestovanie vašim drobcom.

Bežná poloha dieťaťa v protismernej autosedačke

Ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta. Preto milí rodičia nezabúdajte, že kúpou autosedačky, si kupujete aj vlastné svedomie. Bohužiaľ, svedomie prichádza až po nepríjemnej situácii, keď sa naozaj niečo stane... keby som bol kúpil inú autosedačku... keby som bol riadne pripútal... keby...

Tieto infošky Vám spísala Gabika