Protismerná jazda - 5x bezpečnejšia pre dieťa

Téma protismerného cestovania detí je dnes už podstatne ďalej ako keď sme s autosedačkami začínali v roku 2016. Aj tento článok slúži na to, aby sme Vám bližšie vysvetlili, prečo je protismerné cestovanie detí podstatne bezpečnejšie v porovnaní s posmerne orientovanými autosedačkami.

protismerná jazda autom je 5x bezpecnejsia

Rodičia chcú častokrát vo veľmi skorom veku deti voziť po smere jazdy. Rada by som všetkým rodičom chcela ozrejmiť markantný rozdiel v cestovaní proti smeru jazdy a po smere. Nestačí, že dieťa má 9 kíl, čo býva u niektorých autosedačiek zlomovou váhou pre "oficiálne povolenú" posmernú jazdu. Dôležitá je výška a vek dieťaťa. 

Rada by som v tejto problematike spomenula spoločnosť BeSafe, ktorá je priekopníkom v oblasti protismerných autosedačiek. Ich vývoju a predaju sa venuje od roku 1963. Ich hlavným mottom je: Čo najdlhšie voziť deti otočené smerom dozadu. Toto tvrdenie má aj reálne opodstatnenie, podložené množstvom testov. V krátkosti si popíšeme, čo sa deje pri náraze s telom dieťaťa.

Deti sú obzvlášť zraniteľné v prípade prudkého spomalenia vozidla - či už pri brzdení alebo pri náraze. Hlavička dieťaťa je v pomere k zvyšku tela neúmerne ťažká a krčné svaly ešte nie sú úplne vyvinuté. Testy čelného nárazu ukázali, že napätie na krku je päťkrát väčšie, keď dieťa sedí v smere jazdy, v porovnaní s tým, keď sedí v protismere. Pri orientácii v smere jazdy je telo dieťaťa vytlačené zo sedačky. Ale keďže vnútorný pás detskej autosedačky drží hornú časť tela dieťaťa na mieste, väčšina síl pôsobí na krk dieťaťa. Hlava dieťaťa je v tomto prípade vrhnutá dopredu obrovskou silou. Dieťa je naviac vystavené riziku zranenia nárazom do predných sedadiel. Ak dieťa sedí v autosedačke proti smeru jazdy, škrupina sedačky bude pôsobiť ako ochranný štít a absorbuje energiu nárazu. Sily nárazu sa rozložia na celú veľkú plochu chrbta, krku a hlavičky dieťaťa, čím je krk dieťaťa zaťažený podstatne menej. Toto je aspoň malé vysvetlenie toho, prečo je v poslednej dobe kladený taký veľký apel na otočné autosedačky a pútanie detí do protismeru jazdy.

Ak Vám tento článok aspoň trochu pomohol, veľmi ma to teší. V prípade, že práve uvažujete nad kúpou autosedačky, neváhajte sa na nás obrátiť. Na predajni, telefonicky alebo prostredníctvom on-line poradenstva.

Gabika

zdroj: https://www.besafe.com/