Ako vybrať detskú stoličku na kŕmenie

Detská stolička na kŕmenie nie je len kus nábytku. Je to v prvom rade skvelá pomôcka pre rodičov a deti, aby mohli spolu stráviť krásne chvíle pri dobrom jedle. Zároveň dieťa zapájate do rodinného diania od jeho prvých chvíľ. Aká jedálenská stolička je teda pre vaše dieťa najvhodnejšia? V nasledujúcich riadkoch si predstavíme funkcie a typy stoličiek, ktoré vám ľahšie pomôžu zorientovať sa v širokej ponuke a vybrať tú správnu.

Ako vybrať stoličku na kŕmenie detí

Základné rozdelenie jedálenských stoličiek:

  • Jedálenská stolička pre deti od narodenia - veľmi často vyhľadávaným segmentom v oblasti detských jedálenských stoličiek, je stolička určená pre deti od narodenia. Jej hlavnou výhodou je polohovanie chrbtovej opierky a opierky nožičiek do ľahu, čo umožňuje v takejto stoličke oddychovať aj úplne malým detičkám. Je vhodná napríklad vtedy, keď mamička potrebuje spraviť nejakú činnosť v domácnosti a dieťa chce zabaviť na krátku chvíľu. Pri týchto stoličkách je super, ak jej súčasťou je aj detská hrazdička na hranie s visiacimi hračkami
  • Klasické jedálenské stoličkyrozdiel medzi takouto jedálenskou stoličkou a stoličkou určenou pre deti od narodenia je v polohovaní chrbátika. Chrbátik stoličky pre cca polročné deti síce napolohujete, ale nie do takého sklonu ako pri úplne malých detičkách.
  • Podsedáky na stoličkyvo väčšine prípadov sa pri týchto typoch stoličiek už nestretnete s polohovaním chrbátika. Čo je ale veľkou výhodou týchto stoličiek je to, že sú naozaj malé a nezaberajú toľko miesta. Sú vhodné na cestovanie alebo do malých domácností, kde naozaj potrebujete šetriť miesto. Tieto stoličky sa pomocou popruhov uchytia na klasickú stoličku, dieťa je vyššie a môže s vami krásne stolovať.
  • Drevené stoličky - tieto stoličky vyzerajú naozaj veľmi dizajnovo a čo je ich najväčšou výhodou je, že vďaka zvýšenej nosnosti vydržia vašim deťom naozaj dlho. Sedacia časť a opierka nožičiek sa dá pri týchto stoličkách výškovo napolohovať v závislosti od toho, ako dieťa rastie. Väčšina stoličiek sa dá prerobiť na malé kreslo, ktoré krásne doplní nábytok v detskej izbe. Drevené jedálenské stoličky bývajú veľmi obľúbené nielen pre svoj prírodný vzhľad, ale aj pre zvýšenú nosnosť, ktorou tieto stoličky tiež disponujú.
  • Rastúce stoličky - investícia do rastúcej stoličky je naozaj dobrý nápad. Obzvlášť do takej, ktorú môžete využívať od narodenia dieťaťa až dovtedy, kým túto stoličku dieťa nevymení za klasickú jedálenskú. Tieto stoličky majú okrem svojho dlhodobého využitia aj zvýšenú nosnosť, ktorá zaručuje, že bude vaše dieťa stoličku využívať naozaj dlhodobo.

Jedálenská stolička pre deti môže byť vyrobená buď z kvalitných plastov a je potiahnutá poťahom z PVC pre jednoduchú údržbu. Takýto poťah len utriete vlhkou handričkou a je to. Použitie takýchto stoličiek je cca do 3 rokov veku dieťaťa. Potom sú na trhu stoličky vyrobené z dreva, ktoré sú nielen funkčné, praktické, nezaberajú veľa miesta, ale majú aj veľkú nosnosť. Tá sa pohybuje okolo 60 kg. Pri drevených stoličkách je tiež možnosť polohovania výšky sedenia dieťaťa a výšky opierky nožičiek v závislosti od výšky dieťaťa. V niektorých prípadoch bývajú tieto stoličky vybavené polstrovaním alebo sa dá dokúpiť ako príslušenstvo.

Ako vybrať správnu stoličku na kŕmenie

Všetci chceme pre naše deti to najlepšie a zároveň hľadáme vo všetkom praktickosť a jednoduchosť. Preto si povieme bližšie o tom, na čo sa treba pri stoličke zamerať.

  • Jedálenský pultík alebo dvojpultík - každá jedálenská stolička je vybavená pultíkom, ktorý menším deťom poslúži ako stolík. V prípade stoličiek určených pre najmenšie deti býva tento pultík zložený z dvoch častí. Vrchná vrstva sa dá jednoducho sňať a umyť v umývačke riadu, čo ušetrí váš čas. Pri pultíku si viete regulovať vzdialenosť v závislosti od toho, ako dieťa rastie. V prípade väčších detí viete pultík dať zo stoličky úplne preč a stoličku prisunúť ku stolu.
  • Polohovanie chrbtovej opierky a opierky nožičiek - polohovanie je výhodné v prípade, že chcete stoličku využívať od narodenia dieťaťa. Väčšina jedálenských stoličiek pre deti má samostatné polohovanie opierky chrbátika a samostatne sa polohuje opierka nožičiek. No sú na trhu aj stoličky, pri ktorých s polohovaním chrbátika zároveň polohujte aj opierku nožičiek.
  • Jedálenská stolička a jej výškové nastavenie - samozrejme stoličky pre deti si viete nastaviť veľmi jednoducho aj výškovo, aby perfektne zapasovali k vášmu jedálenskému stolu. Stoličky majú na výber vždy niekoľko výškových polôh, aby mohlo vaše dieťa s vami plnohodnotne stolovať.
  • Dve alebo štyri kolieska - ak má jedálenská stolička dve alebo štyri kolieska je to veľká výhoda. Stoličku tak môžete previezť po byte kamkoľvek chcete bez väčšej námahy.
  • Multi jedálenská stolička - takýto typ jedálenskej stoličky v sebe ukrýva viacero funkcií. Stolička sa dá využívať ako hojdacie kresielko, stolička na kŕmenie, malé kreslo, kde si dieťa sadne samé. Niektoré stoličky sa dajú rozložiť na samostatnú nízku stoličku a stolík alebo stolček.