Ako zvládnuť plač dieťaťa počas cestovania

Predstava rodičov o cestovaní, keď je dieťa ešte v brušku býva častokrát veľmi optimistická. Mnoho rodičov, ak bolo zvyknutých veľa cestovať, tak si chcú svoj štandard udržať aj po narodení potomka. S niektorými detičkami je to veľmi jednoduché, pretože veľa spinkajú a cestovanie zvládajú veľmi dobre. Dokonca v aute spinkajú omnoho lepšie ako doma v postieľke. Problém však nastáva pri bábätkách a detičkách, ktoré každú jazdu autom doslova preplačú.

ustarostené dieťa počas jazdy v aute

Rodičia bývajú zúfalí, pretože už vyskúšali naozaj všetko a často prídu na predajňu s tým, že ich dieťa má zrejme zlú autosedačku, pretože vo chvíli, ako ho do nej usadia, spustí plač. Teraz asi mnohých nepoteším, ale vo väčšine prípadov nie je na vine zlá autosedačka, tá môže byť úplne v poriadku. Spúšťačom plaču je, že dieťa jednoducho nerado cestuje v aute. Môže mať na to viacero dôvodov: je mu zle (na túto tému máme samostatný článok) alebo chce len cítiť blízkosť svojej maminky. V týchto prípadoch rodičia vyskúšajú naozaj všetko, len aby dieťa prestalo plakať. Najúčinnejšou metódou je necestovať. Ak sa dá, zostaňte doma. Avšak niekedy je cestovanie nevyhnutné, preto Vám ponúkam niekoľko tipov, ako takéto situácie zvládnuť.

Čo robiť ak dieťa neutíchavo plače v aute

  • v prvom rade sa treba obrniť množstvom trpezlivosti, dieťa jednoducho ešte nevie povedať, čo ho trápi a svoje pocity vyjadruje plačom
  • ak budete cestovať dlhšie, cestu si naplánujte dopredu, robte častejšie a dlhšie prestávky
  • zbaľte dieťaťu jeho obľúbenú hračku, knižku
  • s dieťaťom sa rozprávajte, spievajte mu, recitujte, snažte sa odpútať jeho pozornosť od cestovania
  • rozprávanie výborne funguje pri väčších deťoch, keď začnete s témou, ktorá dieťa zaujíma, na chvíľku máte vyhraté
  • pokiaľ je možnosť, pre dieťa je dôležité, aby s ním niekto sedel vzadu ( najlepšie maminka )
  • ak cestujete s dieťaťom sami, dajte si ho ku sebe dopredu na sedadlo spolujazdca - samozrejme pokiaľ takúto prepravu umožňuje autosedačka aj automobil (nezabudnite však vypnúť airbag)
  • počas prestávok dieťa nakojte (prípade nakŕmte - samozrejme ak je hladné) , prechádzajte sa s ním, venujte sa mu
  • skúste si cestu naplánovať na čas, keď dieťa zvyčajne spáva
  • pokiaľ je možnosť, využite cestovanie vlakom, je veľmi pohodlné a dieťa môžete mať celý čas pri sebe
  • ak dieťa náhodou zaspí, využite čas na cestovanie

Ako som už v jednom článku spomínala, naše deti sú už v podstate riadni veľkáči, ale cestovanie s nimi na dlhšie trasy nám dá stále zabrať. Cesta, ktorá trvá viac ako hodinu, je pre nich ešte vždy veľký problém. Aj keď už neplačú, riešime celkom iné veci. V každom prípade nemajte strach, aj vaše dieťa raz vyrastie a cestovanie bude zasa príjemné :)

Tento článok pre Vás napísala Gabika