Ako na nevoľnosť pri cestovaní u detí?

Pamätám si to ako by to bolo včera - väčšina ciest autom bola pre mňa v detskom veku častokrát grckovým zážitkom, ktorý bol spojený s nevoľnosťou počas celej doby jazdy. Samozrejme, bola iná doba a aj automobily na prelome 80/90-tych rokov mali svoje čaro a častokrát aj typický odór, ktorý mojim pocitom moc nepomáhal. Táto cestovná nevoľnosť sa nazýva kinetóza a rozhodne s nástupom moderných automobilov nezmizla a trápi deti či dospelých aj dnes. Ako sa s ňou popasovať v rámci možností si prejdeme v tomto článku.


Prečo kinetóza - nevoľnosť u detí v aute vlastne vznikne?

Nevoľnosť počas jazdy autom vznikne z rozporuplných informácii ktoré dostáva mozog. Vníma, že telo je v pokoji - nehýbe sa, no receptory pohybu signalizujú, že je telo v pohybe - tieto vzájomne nelogické informácie si mozog nedokáže pospájať a spúšťa pocit nevoľnosti - obzvlášť pri prudkých zmenách smeru jazdy, prípadne pri prudkej zmene rýchlosti.

Typické príznaky nevoľnosti dieťaťa počas cestovania.

To, že niečo nie je v poriadku zväčša rodič vie odhadnúť už len tým, že svoje dieťa pozná. Občas sa však môže stať, že nevenujete dieťaťu extra pozornosť - napríklad ak sa sústredíte na cestu a dieťa sa neprizná k tomu, že nie je úplne v poriadku.

Jedným z hlavných viditeľných príznakov je bledá pokožka. Dieťa môže "oblievať" studený pot, prípadne môže častejšie zívať. Neskôr sa pridá nutkanie na vracanie, prípadne točenie hlavy, či dezorientácia. Veľa detí prípadne aj nadmerne začne produkovať sliny a dochádza k ich častejšiemu prehĺtaniu, čo je takisto jeden z vizuálnych prejavov nevoľnosti. Častokrát sa tieto stavy končia zvracaním, veľmi zriedka sa končia stavom kolapsu.

Ak dieťa vracia veľmi veľa, je potrebné pomaly dopĺňať tekutiny, pretože môže veľmi ľahko dôjsť k dehydratácii organizmu.

Čo pomôže ak už je dieťaťu nevoľno

  • zabezpečiť prísun čerstvého vzduchu - treba dať pozor aby nebol príliš chladný alebo teplý
  • spraviť si pauzu počas cestovania - ísť na čerstvý vzduch, chvíľku sa prejsť
  • môžete zatemniť zadné okná auta napríklad plienkami - dieťa nebude vnímať pohyb auta

Čo pomôže predísť pocitom nevoľnosti

  • jazdný štýl - ísť čo najplynulejšou rýchlosťou - je potrebné predvídať aby ste prudko nebrzdili, či nepridávali. Zákruty prechádzať plynulo, bez trhaných pohybov a pri konštantnej rýchlosti.
  • dávať vnemy dieťaťu aby sa nesústredilo na cestovanie - napríklad sa môžete rozprávať alebo si spievať
  • prísun čerstvého vzduchu - neprekurovať a ani neprechladzovať interiér auta
  • môže pomôcť zatemnenie okien
  • mať pohodlné oblečenie - určite sa treba vyhnúť tesným veciam
  • nepoužívať výrazné vône v aute - či vo forme osviežovačov vzduchu ale aj napríklad sa vyhnúť silným voňavkám, parfémom
  • nie je úplne ideálne cestovať hladný, no ani hneď po najedení

Tieto faktory podľa mňa najviac ovplyvnia, či deťom bude zle (na základe osobných skúseností):

  • Najväčší vplyv má jazdný štýl šoféra - deťom bolo bľuvno, keď som si nedával príliš pozor na plynulosť mojej jazdy. Stačí pár krát prudšie pribrzdiť, pridať, či výjsť rýchlejšie zo zákruty a už sa hlásili, že dačo nie je ok. U nás má najväčší vplyv toto.
  • Sviežosť vzduchu v kabíne - zabezpečiť prísun čerstvého vzduchu - kľudne jemne podchýliť okienko, prípadne otvoriť strešné okno. Je určite potrebné, aby ste sa o auto starali a mali vždy vymenený aj kabínový, či peľový filter.
  • Minimálne používanie vôní - či už automobilových alebo osobných - prevoňaný interiér môže pôsobiť negatívne a vyvolať nevoľnosť

Tieto infošky dal dokopy Ivan

Ak potrebuješ poradiť napríklad s výberom autosedačky, neváhaj nás kontaktovať. Prípadne sa spýtať na čokoľvek, čo potrebuješ. Sme tu pre Teba.