Isofix - čo to je a na čo slúži?

Isofix v aute - co to vlastne jeIsofix - je medzinárodný štandard, ktorý slúži na inštaláciu detskej autosedačky do automobilu. Je považovaný za najbezpečnejší spôsob akým môžete detskú autosedačku pripevniť do vozidla. Vznikol z jedného prostého dôvodu. Pri pútaní autosedačiek pomocou pásov vozidla dochádza často k nesprávnej inštalácii - tá môže vzniknúť či už pretočením pásu, prípadne jeho nesprávnym vedením, či nedotiahnutím potrebnou silou. Takto nesprávne nainštalovaná autosedačka v kritickom momente jednoducho nefunguje. Práve preto vznikol systém upevnenia Isofix. Jeho prvoradou úlohou je zjednodušiť inštaláciu autosedačky do vozidla a v maximálnej možnej miere zabrániť jej nesprávnemu osadeniu.

Isofixové upevnenie v podstate zabezpečuje aby bola autosedačka pevne spojená s karosériou vozidla cez kotevné body, nachádzajúce sa v aute.

Isofix v aute - ktoré autá ho majú?

Kopec zákazníkov, ktorých sme už za roky praxe vybavili vôbec netušilo, či v automobile Isofix úchyty vôbec má. Pomerne veľká časť ani len netuší ako to vyzerá a sú presvedčení, že nič také v automobile nemajú. Samozrejme - táto nevedomosť je úplne v pohode. Isofixové úchyty v aute môžete nájsť v oblasti, kde sa stretá sedák s opierkou chrbta. Staršie modely áut ich môžu mať "ukryté hlbšie" a vbec ich nemusí byť opticky vidno. No dajú sa nahmatať. Novšie typy vozidiel majú prístup k Isofixovým úchytom pekne oplastovaný a sú riadne označené nápisom ISOFIX, prípadne piktogramom.

Samotné Isofixové úchyty sú "kovové háky" s normovanou roztečou. Nájdete ich štandardne na bočných sedadlách zadnej lavice. Niektoré nové vozidlá už majú toto pútanie dostupné na sedadle spolujazdca, no jedná sa skôr o nadštandardnú príplatkovú výbavu.

scháma systému upínania autosedačky na Isofi

Popis jednotlivých častí Isofix zapínania. 1- Isofixová konzola na autosedačke; 2- pomocný navádzací plast (buď je súčasťou vozidla, prípadne býva ako doplnok pri autosedačke - uľahčuje montáž do vozidla); 3- Isofixový úchyt v automobile.

Každopádne - Podľa platných európskych predpisov musia mať od februára 2006 všetky nové konštrukcie vozidiel pripravené kotevné body najmenej pre dve sedačky so systémom ISOFIX a TopTether. Od februára 2011 je tento systém povinný pre všetky nové automobily. (zdroj: autolexicon.net)

detail isofixového úchytu autosedačkyIsofixový úchyt vo vozidle s oplastovaným navádzačom.

Isofix - typy pútania autosedačiek

Autosedačky vybavené Isofixom môžu byť do automobilu upevnené viacerými spôsobmi. Je to svojim spôsobom možné rozdeliť do týchto skupín:

Upevnenie Isofix a oporná noha

Toto pútanie sa používa často pri Isofixových základniach k vajíčkam, prípadne pri rôznych autosedačkách. V tomto prípade sa autosedačka nainštaluje do auta nakliknutím na Isofix a následným zapretím nohy do podlahy vozidla. Noha nesmie byť len opretá o podlahu - musí prenášať celú váhu autosedačky, prípadne základne - noha býva vybavená indikátorom správneho osadenia.

Je dôležité, aby pod nohou neboli žiadne predmety ako napríklad koberček. Takisto si overte, či nemáte v mieste osadenia pod miestom nohy dvojité dno - využiteľné ako odkladací priestor. V tomto prípade je potrebné preveriť dostupnosť výplne tohto priestoru u výrobcu vozidla, prípadne ho vyplniť pevným predmetom rovnakého rozmeru.

názorná ukážka pútanie isofixovej autosedačky v kombinácii s opornou nohouNázorná ukážka upevnenia Isofixovej základne pomocou Isofixu a opornej nohy. Bod 1 - pevné upevnenie k vozidlu pomocou Iofixu; bod 2 - zapretie opornej nohy do podlahy.

Upevnenie Isofix a Top Tether pás

Jedná sa o veľmi častý spôsob upevnenia. Autosedačka sa v tomto prípade upevní do auta nakliknutím na Isofix a následným upevnením pomocou špeciálneho pásu (ozn. Top Tether) - ten sa fixuje v aute pomocou háku najčastejšie na miesto v oblasti zadnej strany sedadla, prípadne v priestore kufra vozidla. Pri sedanoch často býva často možnosť upnutia priamo za opierkou hlavy.

názorné ukážky možných spôsobov pútania isofixovej autosedačky v kombinácií s toptether pásomSchéma zapojenia autosedačiek vybavené Top Tether pásom (autosedačka je fixovaná isofixovými úchytmi a vrchná časť je pripevnená na kotevný bod pre Top Tether)

Je dôležité si vopred zistiť, či vozidlo máte Top Tether hákom vybavené. Toto miesto býva označené piktogramom. Pokiaľ si nie ste istí, skontrolujte si návod od vozidla, kde by malo byť uvedené, kde je možné Top Tether upevniť pre bezpečné používanie.

najčastejšie miesta na uchytenie toptether pásu v aute a piktogram označeniaNajčastejšie rozmiestnenie úchytov pre Top Tether pás v automobile. Úchyty sú označené piktogramom.

Upevnenie Isofix a pás vozidla

Toto pútanie sa zväčša využíva pri autosedačkách pre deti od 15 kg, prípadne od 100 cm výšky podľa novšej kategorizácie. V tomto prípade je autosedačka nakliknutá na Isofix a dieťa sa spolu s autosedačkou púta 3-bodovým pásom vozidla.