Ako vyberať autosedačku od 15 do 36 kg

Vybrať tú správnu autosedačku pre deti od 15 do 36 kg býva na prvý pohľad zložité. Je nám jasné, že každý zákazník vyberá podľa svojich vlastných požiadaviek a predstáv. V tomto článku Vám si preberieme základné parametre a vlastnosti autosedačiek pre deti od 15 do 36 kg.

kupujeme_autosedacka_15_36_kg

Základné vlastnosti a na čo si treba dať pozor pri výbere autosedačky od 15 do 36 kg

Norma podľa ktorej je autosedačka od 15 do 36 kg schválená

Táto kategória autosedačiek je vhodná pre deti od cca 3,5 roka. Môžeme sa tu stretnúť s produktami, ktoré spĺňajú 2 technické normy, podľa ktorých boli schválené. K novšej norme ECE R129 (označovaná ľudovo aj ako "i-Size norma") je potrebné podotknúť, že kategorizácia nie je podľa hmotnosti, ale podľa výšky dieťaťa - čo je v častokrát smerodatnejší údaj ako hmotnosť. Dnes máme veľa detí s váhou 15 kg, ktoré ani zďaleka nemusia mať 3,5 roka a ani potrebnú výšku na autosedačky tejto kategórie (tá sa pohybuje v rozsahu od 100 do 150 cm). Základné rozdiely medzi jednotlivými normami sú nasledovné:

  • ECE R44 - staršia norma. Tieto autosedačky sú veľmi bezpečné, stále sa vyrábajú a ich používanie je bezpečné a technicky rovnaké ako u novších sedačiek. Kategorizujú sa podľa hmotnosti dieťaťa (15-36 kg)
  • ECE R129 - autosedačky pri testovaní musia absolvovať navyše bočný nárazový test. Sú teda bezpečnejšie. Zároveň musia byť vybavené systémom upevnenia isofix. Zároveň sa u týchto autosedačiek unifikuje aj vonkajšia šírka - tá by nemala prekročiť 44 cm. Dôvod je jednoduchý - aby ste mohli do automobilu osadiť 3 autosedačky vedľa seba.
Porovnanie noriem z hľadiska bezpečnosti a kategorizácie pre autosedačky od 15 do 36 kg
NORMA ECE R44 NORMA ECE R129
Možnosť pútania na Isofix Nepovinné Povinné
Kategorizácia Podľa hmotnosti - 15-36 kg Podľa výšky - 100-150 cm
Bezpečnostné testy Čelný náraz vozidla Čelný aj bočný náraz vozidla
Maximálna vonkajšia šírka autosedačky Nešpecifikovaná 44 cm
Dodatočné informácie Povinná mechanická ochrana pred bočným nárazom

aku_normu_pre_autosedacku_vybrat

Pútanie dieťaťa - už len 3-bodovým pásom vozidla

Dieťa autosedačiek tejto kategórie pútame do vozidla už len 3-bodovým pásom vozidla. Každá autosedačka je vybavená vodítkom na pás - ten je umiestnený v spodnej časti opierky hlavičky. Slúži na to, aby bol pás vedený v optimálnej výške - tak, aby dieťaťu neprekážal a neškriabal napríklad na krku.

putanie-pasom-autosedacky-15-36-kg

Pútanie do vozidla - na Isofix aj bez neho

Pri autosedačkách od 15 do 36 kg platí jednoduché pravidlo, čo sa týka inštalácie do vozidla. Každá sa dá do automobilu pripevniť pomocou 3-bodového pásu spolu aj s dieťaťom. Pokiaľ je autosedačka aj automobil vybavená isofixovými úchytmi, tak ju môžete pútať na Isofix. Autosedačka vybavená Isofixom môže byť zapútaná obidvoma spôsobmi - buď na Isofix, alebo len pásmi vozidla spolu s dieťaťom. Pripevnenie k vozidlu na Isofix je určite pevnejšie a bezpečnejšie a vyhľadáva ho väčšina rodičov. Isofixové úchyty nájdete v automobiloch od roku výroby 2006 - odvtedy sú povinnou výbavou automobilu.

autosedacky-15-36-kg-isofix-putanie

Polohovanie - nie je štandardom, ale niektoré autosedačky ho ponúkajú

Štandardne sa autosedačky tejto kategórie nepolohujú. Chrbtová opierka sa prispôsobí sklonu opierky sedadla v automobile. V našej ponuke nájdete aj polohovateľné autosedačky od 15 do 36 kg, čo určite oceníte ak si Vaše dieťa počas cesty zdriemne. Bude tak mať komfortnejšiu polohu a lepšie si oddýchne.

polohovanie-autosedaciek-15-36-kg

Dbajte na správne nastavenie a osadenie autosedačky

Aj tá najkomfortnejšia autosedačka nemusí byť pohodlná pre Vaše dieťa ak je nesprávne nastavená. Pri autosedačkách kategórie 15-36 kg je dôležité správne nastaviť výšku opierky hlavičky. Tá by mala byť oporou pre dieťatko a zároveň by mala viesť pás v ideálnej výške aby neprekážal.

Podotýkame, že nesprávne nastavená a hlavne nesprávne nainštalovaná autosedačka nefunguje tak ako by mala - dieťa teda nechráni správnym spôsobom v prípade nárazu. Dbajte na to, aby ste autosedačku používali správne. Ide totiž v prvom rade o ochranu dieťatka v automobile.

Ako vybrať tú správnu autosedačku?

Autosedačku je ideálne kúpiť v kamennej predajni. U nás na predajni v Považskej Bystrici si autosedačku môžete aj vyskúšať a nechať si vysvetliť, na čo si dať pri výbere pozor a v praxi si aj tieto veci ukázať. Vieme teda, čo môže byť problémom pri konkrétnych vozidlách a na čo dbať pri výbere, aby autosedačka správne sedela v aute a aby bola vhodná pre Vaše dieťa. To sú skúsenosti, ktoré nemá každá "online predajňa".

Venujeme predaju autosedačiek od roku 2016. Drvivú väčšinu si zákazníci kupujú u nás na predajni, čo nás teší. Výhodou takéhoto nákupu je kompletná prezentácia autosedačky a možnosť následnej inštalácie autosedačky priamo do vozidla

Ak sa neviete rozhodnúť, tak nám kľudne napíšte mail a radi Vám pomôžeme s výberom tej správnej autosedačky a pripravíme ponuku presne podľa Vašich požiadaviek.

predajna_123kociky_autosedacky