10 pravidiel ako bezpečne používať autosedačku

Podľa britskej organizácie Child Seat Safety až dve tretiny malých detí pri preprave autom necestujú správne alebo bezpečne. Nejde len o to, že nepoužívajú povinnú detskú sedačku, ale ide aj o ďalšie chyby, ktoré môžu mať v prípade nehody vážne následky. Táto štúdia napríklad poukazuje na to, že vo väčšine prípadov sa používa neadekvátny zádržný systém (autosedačka) alebo že deti alebo autosedačka nie sú pripútané správne. Podľa španielskeho ministerstva dopravy môže rozdiel medzi správnym a nesprávnym používaním autosedačky znížiť riziko zranení o 90 %. Všetko, čo musíte urobiť, je dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

bezpečné cestovanie s deťmi

1. POUŽÍVAJTE VŽDY AUTOSEDAČKU, KTORÁ ZOPOVEDÁ HMOTNOSTI A VÝŠKE DIEŤAŤA

Samotný vek dieťaťa určite nerozhoduje o tom, akú autosedačku by malo dieťa používať. Rozhodujúcimi faktormi sú výška a hmotnosť. Staršie autosedačky certifikované podľa normy ECE R44/_ kategorizovali sedačky do skupín len podľa hmotnosti. Novšia norma ECE R129/_ už kategorizuje autosedačky podľa výšky - čo je určite smerodatnejší údaj. Samozrejme, každý model má vždy aj maximálny hmotnostný limit.

Vyberte teda autosedačku veľkostne tak, aby zodpovedala aktuálnej výške/hmotnosti dieťatka.

Tip: z praxe máme overené, že ideálne je, aby dieťa prešlo tromi autosedačkami počas toho ako rastie:

  1. Vajíčko (nosnosť zväčša do 13 kg) - využiteľnosť do cca. 1 až 1,5 roka - záleží podľa konkrétneho modelu, kde sa líši priestor pre dieťa.
  2. Autosedačka do 105 cm (nosnosť zväčša udávaná od 0 do 18-19 kg) - ideálna je vždy autosedačka s možnosťou protismernej jazdy -vekovo sú to autosedačky z rozsahu od cca 1 roka do 4 rokov
  3. Autosedačka od 100 do 150 cm (nosnosť 15-36 kg) - autosedačky pre väčšie deti, od veku cca 3,5 roka

2. DETI PATRIA NA ZADNÉ SEDADLÁ

Toto je rozhodne najbezpečnejšie miesto na cestovanie a prepravu detí. Predné sedadlo spolujazdca umožňuje pripútať autosedačku, ale je vhodné ho používať len vo výnimočných prípadoch. Pokiaľ sa ho však rozhodnete použiť, nezabudnite deaktivovať airbag. Pokiaľ túto funkciu automobil nemá, neusádzajte dieťa na predné sedadlo.

Tip: Vedeli ste, že najbezpečnejšie miesto v aute je na sedadle za spolujazdcom? Keď auto odstavíte napríklad na krajnici, tak toto je miesto, kde bezpečne dieťa môže z auta vystúpiť, alebo ho vyberiete. Takisto aj štatisticky je to najmenej zasiahnuté miesto v aute v prípade autonehôd.

3. PRIPEVNITE AUTOSEDAČKU DO AUTA SPRÁVNE

Je dôležité, aby ste si pred použitím inštaláciou pozorne prečítali návod na obsluhu detskej sedačky a skontrolovali jej správne zapútanie do auta. Najjednoduchšou a najpohodlnejšou metódou je Isofix. Ak autosedačka vyžaduje inštaláciu pomocou bezpečnostných pásov, uistite sa, že pás správne prechádza slučkami označenými výrobcom.

Tip: Vedeli ste, že isofix vznikol na to, aby sa minimalizoval chybný ľudský faktor pri inštalácii autosedačky? V prípade, že používate pásovú sedačku je dôležité, aby pásy neboli pokrútené a aby boli vedený správne podľa návodu. Platí tu jedna zásada - nesprávne nainštalovaná autosedačka = nefunkčná autosedačka.

4. POCTIVO DOTIAHNITE POPRUHY

Slabo dotiahnutú popruhy môžu byť príčinou, že sa z nich deti napríklad cielene vyvlečú. No a lietajúce deti v aute asi nechce nikto. Popruhy na autosedačke by mali byť pevne utiahnuté a tesne priliehať k telu.

Tip: Popruhy by mali byť dotiahnuté takou silou, aby ste ich nevedeli zalomiť. Pokiaľ sa to dá, je to slabo dotiahnuté.

5. PROTISMERNÁ JAZDA TAK DLHO AKO JE TO MOŽNÉ

V prípade čelného nárazu krk dieťaťa neunesie váhu hlavy, ktorá je obrovskou silou zrýchlená smerom dopredu. Z tohto dôvodu je ideálne čo najdlhšie využívať autosedačku, ktorú môžete mať orientovanú v protismere jazdy. Pri protismernej jazdy dieťa v prípade čelného nárazu len zatlačí do autosedačky. Minimálny odporúčaný vek tejto orientácie je vek 15 mesiacov a samozrejme platí pravidlo - čím dlhšie, tým bezpečnejšie.

Tip: Podľa výskumu spoločnosti BeSafe je protismerná jazda až 5-krát bezpečnejšia ako posmerná? Ako došli k tomuto číslu? Pri nehodách, ktorých účastníkmi boli deti, bolo 5-násobne viac evidovaných poranení krčnej chrbtice ako u detí, ktoré boli otočené v protismere jazdy.

6. NEROBTE VÝNIMKY ANI NA KRÁTKE VZDIALENOSTI

Dochádzanie z domu do školy predstavuje najvyšší výskyt rizikového správania. Podľa Kráľovského automobilového klubu Španielska až 37 % vodičov pripúšťa, že v niektorých prípadoch prepravujú deti bez detskej sedačky. 

Tip: Nerobte výnimky v používaní detskej autosedačky. Možno za rohom sa stane nešťastie a Vy si ho budete dlho vyčítať.

7. ŽIADNE BUNDY

Toto je asi najťažšie dodržateľnejšia vec pre všetkých rodičov počas zimy. Deti by nemali byť v bundách - a to hlavne, pokiaľ majú ešte aj vnútornú klzkú podšívku. Opäť nám hrozí lietajúce dieťa v aute ako v bode č. 4.

Tip: v zime môžete vo vajíčku používať napríklad špeciálne zavinovačky, prípadne dieťa zakryť dekou. Ak máte auto vybavené nezávislým vykurovaním, tak ho kľudne dajte vopred vyhriať. No a pre väčšie deti môžete zobrať na prikrytie deku, prípadne ich zapútať bez bundy a tou ich prikryť - môžu si kľudne cez rukávy pretiahnuť aj ruky. Moderné autá sa vykúria rýchlo, takže to určite zvládnete.

8. ZABEZPEČTE VŠETKY PREDMETY V AUTE

Toto je vec, nad ktorou by sa mal každý rodič zamyslieť. Všetko, čo je v aute voľne položené, môže byť v prípade nehody smrteľný predmet. Od drobností ako kľúče či tablet, až po nezabezpečený náklad v kufri - napríklad kočík, odrážadlo či iné, nielen detské príslušenstvo.

Tip: za mňa je toto top bod bezpečnosti. Keďže na dennej báze inštalujeme autosedačky do vozidiel, tak je kanonická chyba ak napríklad nemáte v kufri na vrchu tú zábranu - plato. Skúste si predstaviť, čo sa npríklad stane ak máte dieťa v tej najbezpečnejšej protismernej autosedačke a zrazu k nemu budú letieť predmety z oblasti kufra. AU! To je ešte horšie ako lietajúce dieťa z bodov 4. a 7.

9. BUĎTE PRÍKLADOM PRE SVOJE DETI

Súlad medzi tým, čo sa hovorí a čo sa robí, je rovnako dôležitý pri vyučovaní, ako aj pri bezpečnosti na cestách. Bezpečnostné pásy musia mať v aute všetci a deti budú napodobňovať správanie svojich rodičov v budúcnosti, pretože činy hovoria hlasnejšie ako slová. Pútajte sa v aute teda pri každej jazde, aj keby to malo byť len na 100 metrovej vzdialenosti do obchodu.

10. ČO ROBIŤ KEĎ SA STANE NEHODA

Zapamätaj si len jednu vec. Doslova si ju skús natvrdo narvať do pamäte. Ak sa už niečo fakt poserie a budete mať nehodu - nevyberajte dieťa z autosedačky, pokiaľ vám doslova nehorí za ušami. Počkajte na pomoc záchranárov. Ak je nutné dieťa vybrať, tak spolu s autosedačkou.

Toľko z mojej strany a ak máte prípadne ďaľšie otázky, kľudne napíšte na dotazy@123kociky.sk a rád Vám ich zodpoviem.

kontaktuj ma 123kociky.sk - Ivan Tita